Conferència del torrollenc Joan Torrent a la Cambra de Comerç. Poca assistència i encara menys, empresaris. Però brillant exposició per sintetitzar el que transmetia el títol: TIC, productivitat i competivitat a l'empresa catalana. És possible la quimera? Després de la pluja fina d'idees, contrastades amb els indicadors, doncs sí! Però per als empresaris caldria dir a la part final si... És possible guanyar més diners sense invertir? Seria el que voldrien els mecenes, però sense posar-se aquest títol alternatiu en aquesta conferència inaugural sobre el cicle de les Noves Tecnologies, Torrent va desgranar un conjunt de dades per acabar amb una conclusió prevista però necessària: «Catalunya pateix un problema gravíssim de la innovació». Per sort, alguna dada encara ens fa ser optimistes.
La revolució digital ja és concepte de negoci important en països com els Estats Units, els tan anomenats països nòrdics, Irlanda, el Regne Unit... en fi... la nova gran fractura mundial, com en el seu moment ho van ser els canvis en el món agrícola i industrial. I ja fem tard. L'anglès domina el mercat i nosaltres estem immersos en la taxa de creixement de la productivitat més baixa de la UE, tot i que som els que treballem més hores. Segons Torrent, si les empreses utilitzessin més adequadament les TIC, «Catalunya seria el que ha de ser». Objectius com que ha de canviar l'organització del treball, «ser estables però més flexibles amb els horaris», inversió en capital humà, cultura innovadora, reorientació estratègica amb la globalització, descentralització organitzativa, treballadors amb més presència directiva... tot un conjunt de valors, calculats i demostrats en els països capdavanters, que demostren que per ser revellants en la Societat del Coneixement no cal una fórmula màgica. Només és qüestió de creure-s'ho.
Música / Bad # U2
* La veritat és el més valuós que tenim, economitzem-la *
Etiquetes de comentaris: TIC
1 comentaris:
Per desgràcia Catalunya pateix molts altres problemes, a més dels referits a la revolució tecnològica. Però, sembla, que molts empresàris només veuen el dèficit en el sector de les infraestructures. No dubtu que existexi però, repeteixo, hi ha altres problemes, començant per les deslocalitzacions, la redistribució de la riquesa, etc.
Publica un comentari a l'entrada