PD: Em va encantar trobar-me ahir el migdia Lluís Bassat a la Clínica Barraquer i el detall que va tenir amb el meu fill. Gràcies i sort Lluís!
Música / Zapatillas # El Canto del Loco
Etiquetes de comentaris: Brunete mediàtica, Cope, El Mundo, Jiménez Losantos
Cauen consellers vàlids com Mascarell, Del Pozo i Valls, però se salven l'imprescindible Nadal -ningú havia fet més mèrits que ell- i dues dones que, d'entrada, semblava que estaven sentenciades: Tura i Geli. La primera ha fet el triple salt mortal, però amb menys galons. La segona, ha apurat fins la recta d'arribada, amb la confiança del llegat de la bona feina. I per últim, la bomba amb la cartera que tindrà el Tete a Educació. El fitxatge del germà Maragall evidencia moltes coses i és una manera de perdonar la vida del ja expresident.
Etiquetes de comentaris: consellers, Ernest Maragall
Precisament, la setmana passada una persona m'explicava que fa poc li havien ofert el sobre o pagar-li la campanya per haver permès a una empresa edificar dues vegades al seu municipi. Per tant que, com qui no vol la cosa, baixaven uns 20.000 euros per tans sols permetre que s'adjudiquin les obres d'un complex i aixecar-ne la construcció. O sigui: fer complir la normativa. Si aquest cas és recent i fa referència a un petit poble de l'interior, què pot passar a Marbella, Calvià, Andratx i tantes altres ciutats?
Música / Set them free # Sting
Etiquetes de comentaris: Andratx, Calvià, escàndols urbanístics, Marbella
En el 30 minuts, amb Montilla i la seva promocionada segona esposa, Anna Hernàndez, comproves que per guanyar unes eleccions necessites proximitat -també carisma i ell no en té- però, especialment, observes que no calen assessors milionaris a l'estil David Madí, que només representen les elits del país. I els escollits pels diners, en democràcia, no guanyen unes eleccions. En el nostre cas, més ben dit les han perdut.
Hi ha un altre sistema educatiu i és el que no surt als informes escolars. Hi ha més violència a les aules de la que es transmet a l'opinió pública? D'entrada, la reflexió és que va en augment. M'ho expressen un grup de professors catalans i m'ho confirma un estudiós del sistema educatiu de Ginebra, que no vol causar més alarma de la que ja existeix a Suïssa. El país més burgués d'Europa té una crisi educativa que ha deixat els professors trasbalsats. Les valoracions són que hi ha una proclama perquè torni la vella educació: o sigui, l'estricta, la dictatorial i la pragmàtica. Uns valors per contrarestar la immigració, la violència i la llibertat dels estudiants perquè una part del govern i una part de la societat està cansada d'aquest model.
Si a les aules es recull aquest comportament de violència i els mestres són els primers en detectar-ho és perquè el sistema està fallant. Dins les aules, perquè els mètodes han quedat desfasats i els nens necessiten més dinamisme, contacte amb l'exterior i menys pautes rígides. I fora les classes, perquè la societat genera un excés de violència i tensió només llevar-se els infants. I per què? Doncs segons els entesos, els nens aprenen més del què observen a la televisió que no de moltes lliçons a l'escola. Per tant, així estem: estigmatitzant el consumisme i la violència.
Música / Check Yes Or No # George Strait
Els nacionalistes catalans potser quedarem com a romàntics, reductes, primitius i cavernícoles però sempre tindrem el nostre orgull. Amb els temps que corren seria més fàcil apuntar-se a la tendència guanyadora i autoimmolar els sentiments, però la nostra raó de ser no necessita cap centre de gestions. Volguem o no, ens ho sentim o no, ara si!, ja formem part d'una empresa de gestions que té la seu de la multicional a Madrid.
M'agrada la sentència final de Narcís Serrra: "Sigui alcalde d'un poble petit o de Barcelona... sigui president d'una cosa petita o del govern d'Espanya... L'1 sempre, sempre està sol." L'1 sempre queda desgastat. Però Maragall es guarda el final sobre què ha après en el seu despatx al Palau sobre l'exercici de poder: "La veritat és que... si m'ho pregunta d'aquí un any ja li diré... [mig somriu] Ara encara està tot massa calent. Aquestes coses... com l'arròs: s'ha de deixar reposar, no? Per saber exactament com està tot... o què ha estat. Jo crec que estem ara encara massa a prop." Sol i abandonat, sobretot pels seus, es guarda els rocs a la faixa.
Música / My way # Frank Sinatra
Però repassant els últims anys de la política catalana i espanyola veure'm com, habitualment, els consellers i ministres d'Interior són els més ben valorats per la societat. Durant el mandat de l'Aznar, era comprovat que quan l'expresident volia promoure un perfil el situava a Interior. Clar que ETA hi ajudava però d'aquest càrrec en van sortir per la porta gran el mateix Mayor Oreja i Acebes. I ara recau en Pérez Rubalcaba.
I a Catalunya, els darrers resultats són gairebé idèntics: bons balanços per a Xavier Pomés amb CiU i , ara, per a Montserrat Tura, tot i la crisi del tripartit. O sigui, Saura ho té complicat, cert!, però l'elecció tampoc és tan arriscada si veiem que l'opinió pública són els ministres que més valora en les enquestes. I ja és casualitat que són els polítics que precisament tenen més quota de pantalla quan les coses van malament: un incendi, un accident de trànsit, tragèdies amb víctimes, esfondraments d'edificis...
Música / Every Breath You Take # The Police
Etiquetes de comentaris: Interior, Mossos d'Esquadra, Saura
I quina coincidència que tant l'atreviment fallit de l'OPA de Gas Natural com ara el trasllat de la CMT s'haguessin aprovat amb el futur president de la Generalitat, José Montilla, com a ministre d'Indústria. I ara ho és Joan Clos! O sigui, que si els catalans no ens en sortim ni jugant amb l'àrbitre a favor poca cosa tenim a fer. I és que una vegada més, Madrid ha fet ostentació de poder, un dels valors d'una capitat d'un país que Barcelona mai tindrà. I el poder és té: no es compra ni es cedeix i, si cal, se n'abusa. I Madrid ja té el 90% de les seus de les companyies relacionades amb telefonia i les tecnologies de la informació d'arreu de l'Estat i si poden tenir el 100%, el tindran. El que deiem, poder!
Però tampoc ens deixem influenciar. El mateix poder que exerceix Madrid sobre Barcelona, la capital catalana també el té indirectament sobre les altres capitals de comarques catalanes. Per tant, els qui estem acostumats a aquests rols de poder i a aquests cercles economics predominats ja sabem de què va la història. Barcelona va guanyar, com passa tan sovint, una batalla de la guerra de la CMT. El mateix, de fet, que li passaria a Girona si es plantegés algun dia tenir qualsevol de les imponents seus que hi ha a l'Avigunda Diagonal.
Etiquetes de comentaris: Clos, CMT, Gas Natural, Montilla, Tribunal Suprem
Això del vídeo del PP demostra en el túnel sense sortida on s'han posat aquests del PP des que l'Aznar va abandonar la nau i va deixar-la a mans de Rajoy. Promoure un vídeo contra el PSOE i que t'acabin trobant imatges falses, una de les proves a Youtube és de CNN+, ja és per veure en quin estat es troba la cúpula negra i dictatorial dels Acebes y Zaplana. O sigui, volien posar llenya al foc i resulta que seleccionen imatges sobre uns disturbis a Barcelona i, precisament, durant el mandat d'Aznar. Patètic. Per cert, veure'm també quant temps més duren aquests dos, sobretot, el primer.
Ja té prou descrèdit la política espanyola -la catalana tampoc se'n salva- com perquè els encara grans màrtirs dels atemptats de l'11-M encara ara necessitin manipular i a la brava els esdeveniments sobre la manca de seguretat ciutadana a l'Estat durant el govern socialista. Vist el panorama des de Catalunya, el govern de Zapatero pot tenir tots els defectes que es vulguin però abans que els cavernícoles del PP preferim el talante del killer i sense la necessitat de vídeos. Manipulats o no.
Música / Open Arms # Tracy Chapman
Música / The Saints Are Coming # U2 & Green Day
Però la desmesura és tan gran dins del castell que qualsevol detall sobre el luxe m'acaba per indignar i em fa pensar que per molt que deduïm que la nostra societat avança, en força aspectes humans, podríem dir que ho fa sedada per uns principis mediàtics desmoralitzadors. M'acabo per sentir estrany perquè cada vegada crec que som una minoria més minoria.
El concert de Keith Jarret a l'Auditori de Barcelona ha estat el final d'un dia d'emocions personals. Per sorpresa, el company Salvador Garcia em cedeix l'entrada a tercera fila -tot un detall!- i m'ajuda a desconnectar. L'ocasió no es pot desmerèixer. Actuació impecable, públic entregat i el trio acaba amb tres bisos inesperats. Jazz impecable i ritmes que et traslladen.
Al final, és quan arriba la premonició. Just a la sortida ens trobem Ferran Mascarrell acompanyat de la seva esposa. Conversa informal sobre el govern i li plantejo la necessitat de posar música a la política. "Més bé aníriem", em comenta a cau d'orella i amb rialla inclosa. Li dic, a més, que ara no necessitem música sinó bona música com la de Keith Jarret i això el fa riure més. Se sent animat i esperançat -"ara estic tranquil"- i no dóna importància al seu trajecte final a Cultura. El destí potser l'espera amb bona música i rialla inclosa en la intimitat. Sort!
Els qui el coneixen destaquen la seva intel·ligència, però fa tres anys que es troba en uns altres paràmetres, els polítics, i aquí ja no compte tant la professionalitat sinó saber posicionar-se i tenir tant la mà dreta com l'esquerra per subsistir. Ell no m'ho confirma però suposo que aquests darrers mesos, amb la crisi del tripartit, deu haver estat com navegar contra corrent. Ara comença una nova etapa i abans no es nomeni el conseller o consellera fem broma sobre el seu nou cap i el seu futur. "Potser em faran fora", m'avisa amb to burlesc. Ell està tranquil, com espectant, com si sabés que toca posar-se a treballar per l'Entesa i esperar no haver de treure el paraigües.
Després de tanta paràl·lisi per culpa del desgovern, si ara els que d'això en saben poden treballar amb confiança, sense prejudicis de quotes de l'Entesa i envoltar-se de bons i bones professionals sense carnet polític segur que el departament hi guanyarà, el país també i els alumnes... sens cap mena de dubte.
Música / Iris # Goo Goo Dolls
Música / Blaze Of Glory # Bon Jovi
Els ulls de l’Àfrica
La conversa a Girona amb el ministre de l’exterior senegalès, Abdoul Malal Diop, em confirma que s’estan començant a posar les bases perquè s’apliqui una política d’immigració coherent, seriosa i que respecti els drets humans. Tant per part dels països europeus com del nord de l’Àfrica. Tot i aquest intent, Abdoul Malal Diop reconeix que no serà fàcil combinar les mesures contra els fluxes il·legals amb les accions per a la integració d’immigrants i el suport dels seus països d’origen. El seu punt de vista coincideix amb el de la Unió Europea, que ja ha avisat que les regularitzacions massives no són una solució a llarg termini.
Abdoul Malal Diop fa autocrítica i admet que si la immigració són cicles de la història aquest procés tan previsible s’havia d’haver afrontat amb més rigor i no amb anys de retard. El ministre agraeix la visita recent de Paqual Maragall i el gest que suposa per a un país com el Senegal que un mandatari europeu vulgui anar als països d’origen per tenir consciència de la problemàtica que allà es viu. Tan fàcil que sembla però tan difícil que ha estat que Europa miri tan sols miri als ulls de l’Àfrica.
Música / Birima # Youssou N'Dour
L'Entesa és com un vaixell a punt de sortir i el viatge que vol emprendre necessita un cert número de mariners. Més no hi tenen cabuda. I no només es quedaran a Terra la Tura o en Mascarell sinó segons cercles del PSC, ERC i ICV, que també s'han quedat tocats perquè esperaven fer un pas endavant. La tristor, per tant, també és molt generalitzada a cada partit de l'equip de governants.
En tot cas, els cicles polítics es repeteixen. Ni la Tura va agrair públicament la gran tasca que va dur a terme el seu predecessor, el convergent Xavier Pomés, ni ara s'elogiarà el mandat de la consellera perquè les ambicions en política són tan dolentes que la vanitat passa la pàgina de la història de Catalunya amb massa facilitat. I això ha passat, passa ara i passarà en un futur. Però tampoc som tan especials: això succeeix a Catalunya i en la majoria de països del món. Un exemple: la popularitat dels presidents dels Estats Units cau en picat just l'endemà de sortir de la Casa Blanca.
Com que no hi ha terme mig, intento adoptar el consell que gurús empresarials de l'estil Gustavo Piera i Mercè Sala donen als directius i emprenedors els cursos de formació. És la de voler agafar mentalment un helicòpter: implica saber aixecar-se per veure la situació en perspectiva i ràpidament baixar a terra per afrontar els problemes reals del dia a dia. Doncs, ras i curt, el primer que em ve el cap és que la ruptura política a Catalunya és més produnda del que sembla, sobretot entre CiU i ERC, que Montilla ho té difícil -no té carisma- però alhora fàcil -els objectius són acabar la legislatura-, que la societat està molt tensionada i dividida i que al pas que anem veig planejar la figura de Joan Laporta a curt termini.
PD: Escolto Joan Riado a L'Oracle, de Catalunya Ràdio. Ara demana el suport de Convergència per desplegar el Nou Estatut. Quina hipocresia! Precisament ERC, ara, troba vital donar sentit al Nou Estatut amb l'acord entre tots els partits.
PD2: Us recomano llegir l'estudi que vaig rebre ahir i que ha generat l'empresa Multiplica sobre les webs dels partits polítics en la campanya. L'estudi fa una comparació amb criteris objectius entre les diferents webs de campanya, concretament 97 factors agrupats en 10 categories. La web de CiU queda molt per davant de la resta i és l'única que logra aprovar amb 5'89.
Tantes especulacions i pugnes per les quotes evidencia que el PSC té més convulsions internes de les que sembla i el mateix passa a ERC, però a ICV tot ésmés digestiu perquè s'han posicionat sense idees maquiavèl·liques. Govern d'esquerres: sense sopreses! I el contrast el pateix CiU, un partit guanyador d'unes eleccions que han deixat la coalició més tocada del que sembla. L'oposició és dura i el debat sobre la figura de David Madí, inevitable. Reitero: el responsable de la campanya pot ser brillant però també és un egòlatra. I ara...
Aquest impàs serveix per convulsionar Catalunya encara més i comproves com els tres anys de fracàs polític mediàtic -no el social- encara són massa recents. Ara és a punt de tancar-se la fase d'equilibri i presentar els responsables de la nova etapa política: volen que tot siguin primeres espases per no caure en el mateix error. ERC, però, inevitablement té massa claus: ha borrat del seu identitari la seva raó de ser, el nacionalisme, i això és massa dur per oblidar-ho tan fàcilment. Sempre mirant els convergents per excusar-se en la seva hipocresia. D'acord, Pujol va pactar amb el PP -ningú oblidi les conselleries que li va demanar en Carod- i Mas es va fer la foto amb Zapatero, però... i ara? Ara què? És injust justificar un acord pensant en la història més recent i no en el present i el futur més pròxim. Montilla serà president ja, per sempre, en la història de Catalunya.
Música / Highway To Hell # AC/DC
Es reedita el tripartit i, de moment, no sento parlar de país sinó de polítiques: les socials, sanitàries i educatives benvingudes siguin perquè va ser el millor del Pacte del Tinell. Ara, ens haurem d'oblidar de la tan llarga crisi i posar-nos a defensar aquest pacte ideat per Montilla i Joan Puigcercós que finalment no deixarà Carod-Rovira de banda. Semblava que ningú el volia però...
M'il·lusiona el pacte de progrés, que ara s'anomenarà Entesa i serà més creïble si acaba amb un grup propi al Congrés. Però m'entristeix el mercadeig i la pugna tan mediàtica per les poltrones. Decidida la quota de poder, ara és l'hora del ball de les butaques -per favor, TV3 no és una conselleria!- i establir la quota femenina quan només hi ha noms d'homes a les travesses.
La mainada que estem criant capta aquests missatges, a través de l'allau de canals audiovisuals que els estimulen cada dia, i els assimila ràpidament, amb el problema que rep els impactes quan encara no tenen els coneixements per saber quina norma és justa i quina no. Queden aclaparats quan encara no saben que és bo que algú els imposi uns límits. Quan no saben que sobrepassar-los comporta assumir responsabilitats.
El resultat és inquietant: tenen clar que han de ser transgressors i contestaris abans de saber contra què ho han de ser. I com que no hi ha límit, no hi ha mesura. I com que no se senten responsables, no hi ha por a les conseqüències. De tant en tant, en veiem la punta de l'iceberg amb fets esgarrifosos protagonitzats per joves i només llavors ens preguntem què passa. Com si no ho veiéssim cada dia.
Veure com ERC situa un president de Catalunya a un polític del perfil de José Montilla trenca tots els esquemes de catalanitat. Comprensible i entendor des del punt de vista de la militància ho pot ser perquè hi ha massa càrrecs en joc, però vist des de la distància ERC no és fidel als seus origens i menys a la tesi en què ha basat gairebé sempre tots els arguments: "CiU ho pacte tot amb Madrid i es ven per un plat de llenties". I ara ens haurem de creure aquest pacte de l'Entesa? Amb Maragall era passable, amb Castells possible... però amb Montilla... Té justificació pel bé de Catalunya? Aquesta aposta només s'entèn des d'un punt de vista que interessen més les conselleries que els principis. Com han canviat els temps!
Música / I Need You # LeAnn Rimes
O sigui, tants diners gastats per acabar amb uns resultats previsibles i comprovant que la ciutadania continua desmotivada i sense anar a votar. Per tant, David Madí no ha fet gran cosa per molt que es digui: va passar a l’atac perquè era lògic si un es troba a l’oposició. I l'altre ideòleg de referència, José Zaragoza, tampoc s'ha lluït, no ha parat el lògic sotrac del PSC.
Valorats els resultats, ara veus que cap de les combinacions ens poden aportar la credibilitat necessària després de tres anys de desencís i de massa temps de crispació. CiU, PSC, ERC, ICV... bipartit entre els grans o pacte progresista de les esquerres... En el fons doncs, tots pendents de Zapatero, que no vol Esquerra al govern però topa amb l’orgull del PSC. En tot cas, després dels onze diputats de diferència el més raonable és que Montilla acepti anar a l’oposició a picar pedra o acceptar algun rencanvi, amb en Mas de president. La Tura i en Castells haurien de fer un pas endavant però pren força el nom de Carme Chacón. Encara que les esquerres i sobretot les seves bases prefereixen governar i enviar CiU a galeres uns altres quatre anys, si pot ser.
Montilla va ser prudent, fred i va mostrar una indeferència típica d'ell: sembla gallec perquè no saps mai si puja o baixa les escales. Per tant, serà Zapatero -el PSOE, és clar- qui donarà la presidència a Mas o bé deixarà que es formi un tripartit que tornarà a dividir el PSC i ERC. Madrid mai tindrà la mateixa visió política que Barcelona.
I per últim, és obvi que l'onada de la ultradreta també acaba d'arribar a Catalunya amb els Ciutadans. És força preocupant com un partit d'aquestes característiques pot tenir una sortida tan forta i prometadora sense que se'ls hagi fet cap tipus de difussió. Els seus tres escons demostren que alguna cosa està passant en aquest país i que no som una excepció vistes les tendències a la majoria de països de la UE. Albert Rivera va començar com un home de palla d'un grup d'ideòlegs que ja saben on han d'atacar a la societat però ha demostrat ser hàbil i estar preparat. És lamentable... però parlem de resultats reals i intel·lectuals que saben com utilitzar-nos. Molt perill!
El segon, basat en les votacions del migdia expressava: CIU 45-48, PSC 38-39, ERC 23-24, PP 11-13, ICV 12-13 i CC 2-3. La progressió lògica.
I per últim, el tercer de mitja tarda ens indicava: CIU 47, PSC 38, ERC 23, PP 14, ICV 11 i CC 2. Les dades van prenen forma i ja no sorprenen.
Uns resultats que, d'entrada, et fan pensar que Rodríguez Zapatero ha mogut l'escenari polític de Catalunya com ha volgut i amb intel·ligència. El president espanyol, una vegada més, ha mogut les peces perquè governi CiU i ERC surti de l'escenari que tant l'incomoda per la pressió mediàtica dels mitjans espanyolistes i la persecució del PP. Zapatero, com ve va definir fa poc Josep Sánchez Llibre, és un killer amb cara angelical: "Fixa't on són ara Bono i l'Ibarra i com ho ha anat fent lentament i en silenci." I això sense majoria absoluta al Congrés.
Música / All I Want Is You # U2