Una història fascinant

L'editorial La Campana, com ens té acostumats darrerament, estrena un molt bon llibre Jo vaig ser un nen soldat perquè se n'ha quedat la traducció en català. És una història real i extraordinària, amb la qual la seva editora, Isabel Martí, n'està emocionada. I el seu nas ja enflaira que tindrà un molt bon acolliment. A més, el llibre té un pròleg que també l'ajuda a lluir: és el d'Albert Sánchez Piñol, un antropòleg i escriptor d'èxit després d'obres com Pallassos i monstres, La pell freda i, ara, Pandora al Congo.

La reflexió titulada per Sánchez Piñol La suma de totes les mentides és extensa però queda concentrada en aquest text:
«...Difícilment trobarem dos elements més antitètics que la guerra i la infància. Fins al segle xx, els nens semblaven exclosos de l’àmbit bèl·lic. O en tot cas l’únic paper que havien assumit en relació a la guerra era el de víctimes. Però si hi dediquem una mirada desapassionada, allò estrany és que la infància no s’hagi vist més involucrada, i abans, en els conflictes armats. La guerra és el paradigma del que la sociologia moderna ha batejat com a "Institucions Totals". És a dir, un fet que implica totes les capes, energies i recursos d’una societat. En efecte, el nen és el soldat idoni per antonomàsia. Dúctil, obedient, ferotge i fanàtic...»


Tracta sobre el petit Lucien Badjoko, que va agafar un fusell als 12 anys, va lluitar i va matar, igual que trenta mil nens més, per alliberar el Zaire de la dictadura del general Joseph-Desiré Mobutu. Als 16 anys va ingressar en un centre de reinserció. Allà va ser on la periodista Katia Clarens el va descobrir: «la seva mirada era diferent de la dels altres. Somreia amb seguretat». I Lucien li va confiar la seva història. Una història terrible que el noi va contar amb un estrany somriure permanent, i que en aquestes pàgines reviu amb una prosa que és digna de la millor narrativa clàssica sobre la cara i la creu de la guerra.

Per sort, actualment, Lucien Badjoko, el nen que va ser soldat, té 19 anys i estudia dret a la Universitat de Kinshasa. Vol ser advocat.

La història de Lucien Badjoko ja l'ha comprat La Vanguardia i diumenge vinent ja en publicarà una avançada en el Magazine. Segur que la història s'ho val. I també cal estar atents a l'entrevista que el periodista Pau Lanao publicarà el diumenge 26 de març en el Presència del diari El Punt. Aquests dies els mitjans de comunicació n'aniran força plens ja que els protagonistes de la història seran la setmana vinent a Barcelona.