Aquesta exposició em serveix per evidenciar quin grau de problema social està generant la vaga de metges a Catalunya. S'imaginen que passaria si el departament de Salut enlloc de ser una empresa pública fos privada? Salut no pot permetre dues vagues en només un mes. Ahir vaga i avui, més. I la responsabilitat social corporativa? I tenim raó a queixar-nos, perquè els ciutadans aportem la nostra contribució puntualment perquè això no passi.
No ens oblidem que la finalitat de qualsevol empresa és la de guanyar diners, perquè els seus propietaris (no cal confondre amb els dirigents; aquests es pensen que l'empresa és seva i és on s'equivoquen) el que volen són beneficis: des de qualsevol de Catalunya fins a la més remota de Nova Zelanda. I és una qüestió fonamental que s'han de tractar bé els treballadors i més en una era amb tanta competivitat. Els treballadors són el present i l'empresa que tracta amb respecte els seus empleats acaba tenint molt bons resultats a la llarg termini. En el fons, els treballadors són la base de la reputació de qualsevol companyia. I un govern o un departament, amb els funcionaris que arriba a tenir en global la Generalitat, no és una excepció. A més, no hi ha raonaments que es puguin disculpar perquè la crisi fa massa temps que dura.
En aquest inici de segle la política ha perdut ideologia i ha guanyat gestió, doncs ja que posen gestors a les conselleries, que aquests treballin per dur la companyia el més sanejada possible, amb la màxima responsabilitat social i no oblidin mai que, en el fons, està en joc la reputació del seu govern. O altrament dit, Catalunya. I amb el nostre país no es fan invents perquè tenim una marca que ha costat molts sacrificis humans de consolidar. I per tant, no s'accepten justificacions perquè en el segle XXI estem obligats a servir productes o serveis de la màxima qualitat.
Qui coneix el vicepresident del Chelsea? I el del Juventus? I el del Bayern? I el de l'Arsenal? Doncs Sandro Rosell era el del Barça i amb això vull dir que per molt que el seu llibre hagi estat un èxit de vendes per Sant Jordi -tal com s'esperava- tampoc penso que n'hi hagi per tant. Rosell ha d'entendre que ha perdut una guerra dins del club i que, amb més o menys raó, si no ha pogut amb les aspiracions de Joan Laporta per alguna cosa serà. Si tan niñato és el president (l'expressió que utilitza Rosell en la intimitat), com és que un home tan preparat i burgès, no ha pogut amb ell?
El Barça fa temps que era una de les grans aspiracions de Johan Cruyff una vegada s'havia allunyat de les banquetes. Ara, s'ho mira des de l'aparent distància, donant consells mentre juga a golf, i cobrant molts i molts diners per qualsevol article o comentari que fa. A La Vanguardia ja ho saben molt bé. Una trucada i el mestre ja té el seu negre a punt. És tan obvi que no sé si cal dir noms de quin periodista és el que s'ha de posar a escriure de tant en tant. I també, de quan cobra l'holandès per la contra dels dilluns. És més fàcil deduir-ho si es pensa encara en pessetes.
Per tant, sabent en quin era el món del Barça i del futbol, Rosell ha durat els dies que es podia esperar: Laporta, Echevarría (aquest nom val doble: pare i fill), els seus directius fidels, Cruyff, Txiqui, Rijkaard, Eusebio.... Tota la seva professionalitat ha quedat en segon terme pels interessos d'un grup que, tal com passa en la política, hi són més en funció dels interessos d'unes persones que no d'una entitat o una societat. En Sandro ha deixat d'explicar, almenys de moment, anècdotes encara més groses en relació al president perquè sap que la trencadissa seria massa gran i, de fet, el problema és que ara tampoc és el moment, ja que el Barça va llançat i juga un futbol admirat arreu del món. I es que en el fons, el llibre va en la línia del nostre país, que estem acostumats a patir tantes lluites internes que no se saben rentar de portes endins. En aquesta tan petita foguera de les vanitats, ja que no som més habitants que una capitat mitjana del món, no hi ha manera que avancem tots units fent força, com diu l'himne culé.
Quan veig el mapa o l'atles i veig Catalunya des de la distància i relativitzo tots els problemes que patim en la nostra societat. Igualment, em passa quan marxo de viatge i deixo el nostre país. A més, és quan sempre tinc la sensació que nosaltres som els gals lluitant contra el romans. Un poblat contra un imperi. Avui però, no era dia de baralles, ni internes ni externes. Era tot el contrari, el moment de celebrar la nostra Diada que ens permet obrir-nos al món amb prestigi i amb una marca universal: Sant Jordi. Un dia de llibres i roses; roses i llibres. El bon temps s'ha afegit a la festa i ha permès que tinguem una commemoració plàcida, distesa i gratificant. No cal parlar de vendes, ni de les gentades perquè el més important és que tenim una Diada que és envejada per molts països i que el Japó, fins i tot, ha volgut copiar-la (o franquicar-la, com es vulgui).
La nostra personalitat en una jornada històrica com aquesta està per sobre de tots els mals que tenim: la crisi del tripartit, un president debilitat, la negociació del Nou Estatut, el finançament, el desgast de la nostra economia, la manca d'infraestructures, els problemes de la Sanitat, la integració de la immigració, el mal històric de l'Eduació, la grip aviària (continua existint però no se'n parla)... I és que Catalunya està molt sobre de tots els mals que pugui patir i encara que els nostres dirigents no s'ho pensin, el nostre país sempre caminarà per damunt de les crisis, de les persones, de les empreses i dels polítics.
Ara, precisament, no tenim cap Astèrix ni cap Obèlix que ens permetin pensar en trepitjar fort per avançar amb fermesa i guanyar els romans, però ja vindran temps millors. Potser Albert Uderzo haurà de trencar molts llapisos abans, però és igual. Tard o d'hora arribarà la pòcima per als nostres dos herois. Som gals i estem acostumats a patir, a ser inferiors, a perdre, a aixecar-nos... Per sort, tenim diades que en el fons ens obliguen a rendir un homenatge al país i recompensen el nostre orgull. I com sempre i un any més, qui hi guanya és Catalunya.
Entenc que el president Maragall no pugui suportar aquesta situació d'impotència després de tants anys proclamant el canvi: veure's envoltat de socis de govern obliga a utilitzar una demagògia que qualsevol mandatari acabaria odiant. Per això, vull posar-me en la seva pell per intentar compendre aquest inútil desgovern del nostre país, que avança sense brúixola, a marxes forçades i amb la tristor que, entre tots, sabem que no es fan les coses bé. No tenim projecte i per això cal, com a mínim, fer aquesta àmplia remodelació de govern. Una vegada més però, el tripartit salta a l'escenari mediàtic sense argument: és molt decebedor que els canvis s'anunciïn abans de produir-se i això vol dir que el nostre president no controla el famós tempo de la política. De fet, tants dies de silencis per Setmana Santa fins i tot era estrany. Ara s'entén tot. Lògic.
Maragall, com a president, és comprensible que vulgui tenir un equip de govern a mida, amb els seus homes de confiança, vaja. I té el dret, ell més que ningú, a aplicar els canvis que consideri necessaris, però al mateix temps sap que ha creat una coalició i que, per tant, ell mateix té una corda al coll que l'impedeix executar les ordres com si es trobés en majoria. És per això que aquest conglomerat provoqui que tinguem un president hipotecat al seu govern, o sigui, als seus propis socis. I ara prentengui fer relleus però, és clar, sense tocar la quota de poder.
Encara que el nostre país tingui un executiu que es caracteritza per ser deshonest amb ell mateix, ja que cada partit vetlla pels seus interessos i no per l'estabilitzat del país -la vanitat els condemna a punyalar-se-, la remodelació era inevitable. La travessa feia temps que posava en entredit la gestió de massa consellers i conselleres i tots els noms que han sortit fins ara eren comprensibles. La Mieras era la primera del rànquing. I a partir de Cultura, anar baixant: Siurana, Rañé, Milà, Solà i Carretero. Ai si aquest últim no es mossega la llengua, que riurem... Després de les comparacions del tripartit amb el Dragon Kahn i de les dures crítiques a Zapatero... I la cosa no s'acabaria aquí per a Magarall perquè, lògicament, Huguet i Cid també serien rellevats. El president ho sap i ells ho saben. Però mataria la gallina dels ous d'or. Maragall ho sap i ERC, també.
En el fons encara penso que potser tenim el president que ens mereixem. Un president que no governa un país que tampoc té el dret a governar-se.
PD: El periodista i company Saül Gordillo ha fet una brillant radiografia d'una nit amb la crònica d'una mort anunciada.
PD2: Que l'arbre no ens impedeixi veure el bosc: Catalunya va ser la desena comunitat autònoma en creixement econòmic l'any passat, amb un augment del PIB del 3,3%, una dècima per sota de la mitjana nacional.
Ciutadans pel Canvi han tornat a ser notícia i no precisament per les seves aportacions en la política, el motiu de la seva fundació el 1999, sinó perquè ja està preparant la marxa del seu president, Josep Maria Vallès. El conseller de Justícia deixarà el seu mandat a CpC el proper dia 22 i posarà fi a la seva etapa dins d'un organisme, que té la mateixa finalitat que la d'Unió amb Convergència: rebre tot el que es pugui del poder i donar molt poc a canvi.
Aquest tipus de moviments sempre tenen bons començaments. Els impulsen persones actives de la societat amb inquietuds i ganes d'aportar idees noves a la política. El problema ve quan aquestes ments pensants veuen com està la política actualment i es desanimen -es queden després en un segon terme o pleguen- o bé fan tot el contrari -s'apropen a la poltrona i agafen tot el que poden-. De fet, la setmana passada vaig parlar amb un dels fundadors del partit i m'explicava que ja no fa res per la causa i que no es veu ni amb els pares de la criatura. I per què? Dons perquè el PSC ha col·locat als més oportunistes prop del nucli dur i la resta s'ha anat dil·luint.
Si Ciutadans ha de redefinir la relació amb el PSC el 27 de maig que vagi prenent nota d'Unió, una formació que si Duran i Lleida accepta un càrrec com a ministre del PSOE té encara menys sentit que l'actual. Unió, per la seva història, fa com de germà gran de CpC i si el primer ja no té sentit, el segon té els dies comptats. En el fons, emprenyar als qui manen només té sentit si aquests tenen molt poder, però ara debilitades com estan les dues formacions i previent que a Catalunya no hi haurà majories absolutes en força anys, més val repensar si els Ciutadans amb inquietuts de la nostra societat no han de buscar-se un altre tipus d'Unió.
Bono ha saltat per varies raons evidents. La primera és clara: ni ell mateix se sentia preparat per conduir la negociació de pau amb ETA, ja que veia terroristes a tot arreu. La segona és que no era un home de la confiança de Zapatero. La tercera és de sentit comú: Per què deixar en mans d'un negociador de baix prestigi quan tens el millor? I el referent és Alfredo Pérez Rubalcaba. Per tant, l'aposta del president espanyol és de lògica i criteri... però és clar, són dos conceptes que en política massa sovint van renyits. I què sento? Doncs que tant criticar a Madrid pels seus nivells de política i ara ens han donat una lliçó. S'han girat les tornes?
I l'exemple seria el de que tenim dues carretes. Les sentim que venen de lluny i una fa molt soroll (el tripartit i el Nou Estatut) i l'altra gens (la treva d'ETA). I el més normal és que pensis que la que fa més soroll és la que ve plena. Doncs no. És tot el contrari. La que fa soroll ve buïda i per això fa sorroll: perquè ve més ràpid, salta i genera més soroll amb l'impacte de les rodes contra el terra. Per tant, quan vinguin dues carretes triaré la silenciosa, que és la que m'aportarà el que necessito. No fa soroll perquè pesa, té contigut i duu el que jo vull.
I per al futur què? Doncs que Zapatero ha posat el seu millor home -en Puigcercós ja ho sap- a negociar un dels grans objectius de l'Espanya democràtica. El negociador l'ha sap llarga i té tota la confiança del president espanyol. De fet, va ser Zapatero qui el va recuperar, ja que estava vegetant al Congrés, de fet com molts altres exministres socialistes de l'època del Felipismo. Rubalcaba sempre va voler remullar-se per evitar que un qüestionat Zapatero acabés com José Borrell. Va apostar pel futur i la jugada li ha sortit perfecte. I la prova és: On són els altres elefants de la seva generació?
Dit això, ara s’ha tornat a modificar la polèmica llei orgànica d’educació (LOE). Estic a favor de fer un lifting a qualsevol llei educativa que abans hagués aplicat el govern d’Aznar. Però també trobo surrealista que cada vegada que un partit polític entri en un govern modifiqui el model educatiu i el converteixi al gust dels seus interessos. Les reformes que s’apliquen per oportunisme és evident que no vetllaran per un sistema just i esperançador.
La religió és el punt més polèmic. Difícilment es pot resoldre aquest apartat tal com està actualment la situació a casa nostra: cada vegada les escoles públiques s’estan an convertint en nuclis d’immigrants i la religió sempre serà l'assignatura de la confrontació. A banda d'aquest punt polèmic, encara tenim la saturació a les aules, els barracons i la incertesa dels pares per una plaça escolar propera a la seva llar.
Però ara parlem de la base, l’ESO, però el model d’ensenyament espanyol, que ens afecta totalment als catalans, també s’ha de valorar pel seu final. I és molt desdenyós veure que mentre investigadors amb currículums impecables se n’han d’anar a l’estranger, sobretot els Estats Units, per desenvolupar les seves inquietuds i projectes aquí ens quedem adormits per una televisió que promou personatges a l’estil Gran Hermano i Operación Triunfo i vividors com els de la premsa del cor. I si precisament, aquests investigadors algun dia volen tornar a Catalunya, a casa seva, se’ls paga un sou ridícul i se’ls posa en un sistema laberíntic i sense recursos.
Recordo que Sandro Rosell va fer fa poc un discurs sobre els pilars de Catalunya i el seu tarannà en la nostra societat. Precisament, "la Caixa", el Barça i CiU han tingut tres dirigents que s'han saltat una generació. Per aquest ordre, Josep Vilarasau, Josep Lluís Núñez i Jordi Pujol han dirigit uns emblemes de Catalunya que, sicerament, encara no sé de qui són. Són de tots els catalans? Perquè, en el fons, qui n'és el màxim responsable?
Si Ricard Fornesa vol continuar al capdavant de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Catalunya dos anys, doncs que ho faci. Si aspira a allargar el termini de l'abril del 2007 al 2009 és perquè el relleu potser encara no està clar, tot i que de moment hi ha un clar aspirant: la mà dreta de Fornesa. Isidre Fainé té tots els números, però les travesses també admeten sorpreses. Precisament, va ser Fainé qui el gener passat va avisar als tripulants d'aquest país: «que es fes tot el possible perquè en Fornesa continués.» Ja se sap qui avisa no és traidor.
Si ell, a mil quilòmetres de distància ja se'n donava compta... com és que tot ha esclatat amb tant retard? Doncs perquè la majoria veia passar els diners, n'agafava la part que li corresponia i la resta, els deixava passar.