Ens vam trobar fa pocs dies, quan ell venia dels bancs, i vam dir de veure'ns. I quan vam tornar a quedar arribava de les entitats d'estalvi per tenir el canvi a punt per Sant Jordi. Gestió. Situarà la parada a la plaça Catalunya i serà el retorn a Girona després de set anys. Però aquesta vegada com a llibreter perquè el seu establiment just fa un mes i mig que s'ha inaugurat a l'Eixample. La Llibreteria és la vocació que duia a dins i que ha fet realitat. Tria el 10B Espai d'Apats "perquè és on vaig cada dia" i conversem mentre fuma Winston: "un vici que no puc deixar." Tallat i cafè curt, amb aura literària de nicotina.

Gràcies a l'amic Jordi Camps Linnell vaig conèixer Felip Ortega, quan era una de les ànimes de
La 22 amb Guillem Terribas. Just quan ens veiem sovint, en Felip va fer un tomb a la seva vida i va anar a Barcelona per impulsar la Casa del Llibre. Li van sortir bé les coses perquè l'aposta es va basar en un gran fons al centre del Passeig de Gràcia. I amb la bona literatura i el face to face, és quan funciona. Ell ho sap "jo estic fet per a la distància curta" i els lectors, també. Complicitat perquè els llibres són com ànimes, satisfaccions i "que et fan sentir recompensat quan un lector troba el llibre que busca". Ànimes per descobrir i verí per evadir-se de la realitat. En ell, admet que l'han marcat especialment La tentación del fracaso i Meridiano de sangre.

De la Casa del Llibre a
RBA, amb l'Oriol Castanys. Una altra experiència i més aprenentatge, tot i que "em vaig acabar cansant dels còctels". Per això va agafar un temps personal per decidir què volia fer i va concloure que, després de set anys, era hora de tornar, "de fer un canvi de vida". I el projecte que li va sortir de dins va ser La Llibreteria, amb un establiment que ha creat amb la seva dona i que té la seva ànima repartida en els més de 200 m2. I quan hi entres, comproves el que abans t'ha avançat: "sempre reivindicaré l'ofici de llibreter". I llibres de fons, molts!, just els que recomanarà durant la Diada. Rellegir, vaja. I ell demanarà El esnobismo de las golondrinas.

"Llegeix el que vulguis". Amb aquesta màxima és fàcil que el llibreter desapareixi. Però també és còmode demanar-li consell perquè el boca-orella també funciona. I en la literatura, encara més. "Jo també interactuo" perquè aprèn de les eleccions i recomanacions dels lectors i amics. Respecte la venda per Internet opina que "no és la millor manera, però contra això no hi podem fer res". Ara admet que vol compartir l'ofici de llibreter amb la gestió perquè reivindica que gestionar una llibreria també requereix gestió per fer-la rendible. Però sempre amb la vocació de saber transmetre passió, "com en qualsevol ofici".

Comença per definir-se com a
Faulknerià "perquè és un tipus d'escriptura que m'hi sento molt identificat". Un lector autodidacta, "de lectura anàrquica" i que sent un gran respecte per la literatura, que és "un verí que et va enganxant i enganxant". És cert. Aquest més i més i més... va començar fa anys, quan una tarda algú va entrar a La 22 i va sortir amb Tres Tristres Tigres. Després, la passió d'aquest algú el va dur a Londres fins a voler parlar amb l'autor. I va ser a casa seva. L'essència "d'ensenyar un camí" va acabar amb una dedicatòria, un sopar de pollastre a mitja tarda i la companyia d'una gata inquieta passejant-se per piles de llibres.

Música / Sympathy For The Devil # Rollings Stones