El pregó de la Mercè
L'escriptora Elvira Lindo farà el pregó de les Festes de la Mercè el proper dia 22. El govern municipal ha triat aquesta novel·lista i col·laboradora d'El País perquè enceti les festes de la ciutat. D'entrada, el consistori pot escollir qui li sembli per realitzar el pregó i, segurament, tots els alcaldes poden tenir la seva justificació de perquè han triat un perfil concret. El més decebedor seria que la personalitat en concret cobrés per sotamà o se li pagués en espècies, tal com ha passat en més d'una ocasió en pobles i ciutats.
En el cas de Barcelona i la selecció de Lindo, la raó es basa en el cosmopolitisme de l'autora, tal com ho és la ciutat, segons els dirigents ubicats a una banda de la plaça Sant Jaume. La raó es pot aguantar i defensar sempre que es vulgui però en la terna ja no hi estaria tan d'acord si l'escriptora no té cap vincle conegut amb Barcelona. Ara que, de fet, a última hora també es podria anunciar que un seu parent va néixer o residir a la capital catalana.
En definitiva, que l'Elvira Lindo vingui, sigui ben rebuda i tractada. Faci el pregó i la gent ho celebri, però sisplau que el llegeixi en castellà. Res de quatre parauletes en català per quedar bé! Així posarà a tothom el seu lloc: des dels qui l'han triat als qui realment tenen ganes d'escoltar-la. Però tampoc ens mamem el dit amb els temps que corren: Màrius Serra, Jordi Coca, Imma Monsó, Albert Sánchez Piñol, Baltasar Porcel, Carme Riera, Quim Monzó, Eduard Márquez, Ferran Torrent, Sergi Pàmies, Isabel Clara-Simó... poden ser tot el i les cosmopolites que vulguin que mai sortiran al balcó de l'Ajuntament Madrid ni de qualsevol ciutat o poblet de la Manxa per llegir el pregó. I menys encara per fer-ho en català.
Música / Només una cançó # Gerard Quintana i Pep Sala

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que els escriptors de Madrid tenen les portes obertes a Catalunya és normal perquè aqui som cosmopolites i sabem llengües...potser hauriem de saber també ser un punt egoïstes, i no regalar publicitat gratuïta a qui no la necessita, que desprès de la unió d'editorials catalanes amb Planeta com a manaire, els pobres escriptors en llengüa catalana necessitaran tota la publicitat possible....per sobreviure.

Dessmond ha dit...

No veig perquè el pregó no el pot fer algú molt i molt catalnista. Un catalanista també pot ser molt cosmopolita. Sempre hem d'anar justificant-nos del que fem i desfem. Quina gent tan provinciana!