Aznar ha tornat!

Ja es comencen a veure les orelles al llop, tal com era d'esperar. José María Aznar, el PP i els empresaris de referència a Madrid s'han mogut en silenci perquè l'opa de Gas Natural a Endesa no tingui èxit. El govern socialista, amb el ministre José Montilla com a home fort, estava disposat a donar-hi el vist i plau. L'operació de la gran economia catalana, amb "la Caixa" al darrere, per donar el cop fort a la capital era un sisme que provocaria reaccions importants. I després de molts dies de parlar-ne, Aznar i els seus amics han lligat l'amic estranger, en aquest cas el gegant alemany E.ON, que necessitaven perquè Gas Natural es quedés amb un pam de nas a darrera hora.

Ha estat E.ON però podia haver estat qualsevol altre. I és que Aznar té grans amics als Estats Units. El cercle d'amistats de l'expresident movia els tentacles rere l'escenari mediàtic per aconseguir que l'opa catalana fracassés. Aquest era l'objectiu. El grupet financer anticatalà ha passat de la suor freda als somriures perquè n'hi havia tres contra les cordes. El mateix Aznar i els seus dos amiguets de l'ànima: el president d'Endesa, Manuel Pizarro, i el president de Caja Madrid, Miguel Blesa. Si "la Caixa" era i és l'encara patrocinador de l'opa catalana, Caja Madrid és el puntal d'Endesa. De moment, semblava que l'economia catalana podia derrotar contra el trident de la capital. Però, ara, s'ha girat la truita.

Gas Natural ho té complicadíssim per millorar l'oferta. Però és cert que també queda per veure com encaixa el cop l'elèctrica catalana, el ministre Montilla, el govern de Rodríguez Zapatero i, és clar, "la Caixa", que en el fons també ha de respirar una mica més tranquil·la perquè l'opa costava molts i molts euros i maldecaps fora de Catalunya.