La lacra de l'urbanisme


"Saps que es necessita per ser regidor d'urbanisme? Només es necessita tenir 18 anys. Res més!" Aquesta va ser la resultant de la visió d'ahir de Joan Manel Trayter, catedràtic de dret administratiu de la UdG. A causa d'una conversa improvisada vam acabar fent un cafè i analitzant com està el pla urbanístic del país. I la conclusió és que "la llei del totxo" ha provocat la fallida de l'estat de dret "perquè en un país on no es compleixen les sentències judicials és una anomalia democràtica".

A Catalunya tenim bons exemples al llarg de tot el litoral i a la resta de l'Estat, Marbella en seria el paradigma: té 33.000 habitatges il·legals. I la conclusió és que la situació és complicada que canviï tot i la nova llei del sol que vol aprovar el govern de Zapatero a partir l'1 de juliol. "El problema està en la manca de formació dels regidors d'urbanisme, sobretot jurídica" i això genera que mentre els ajuntaments necessitin construir per tenir ingressos, es requalificaran terrenys. Per tant, s'anirà acabant amb el territori i "el nostre sistema jurídic continuarà tenint aquesta lacra". I què genera tot aquesta espiral? Que l'Estat espanyol sigui el paradís del diner negre d'Europa i que el 70% dels bitllets de 500 euros circulin entre els Pirineus i l'Estret de Gibraltar.
Música / The Closest Thing to Crazy # Katie Melua
PD: Salvatore Ferragamo. El millor en sabates del moment, obre un museu a Florència. Seducció.
PD2: Leonardo Boff, un personatge. Imprescindible.

2 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Eduard, has utilitzat una fotografia molt frapant, és Carboneras al Cap de Gata, el darrer reducte de natura viva del litoral mediterrani, i aquest "hotel aturat" és el símbol d'una batalla guanyada per ara a l'especulació. Aquella platja és alguna cosa més que sorra i aigua.

N ha dit...

Més que en la manca de formació dels regidors d'urbanisme, crec que s'ha d'anar a analitzar el migrat finançament municipal i la manca de planificació supramunicipal. Deixant de banda qüestions relatives a la corrupció urbanística, sense les dues coses esmentades no s'aconseguirà una ordenació territorial minimament coherent.