Educar-nos al vel

La polèmica sobre el vel a l'escola gironina de l'Annexa s'ha tancat amb el retorn de la nena a les aules. La direcció del centre va complir amb el seu reglament intern, però Educació ha desautoritzat l'ordre i ha fet prevaldre el codi global d'un sistema laic. La conclusió és que preval l'educació universal però aquest cas també posa de manifest la fragilitat del sistema. Com per exemple, la solitud de les escoles davant d'aquestes situacions i com els governs han esquivat la immigració.

A causa dels pensadors més conservadors, els pessimistes auguren el xoc de les civilitzacions en el duel històric entre Orient i Occident, i ho sustenten en el fet que la religió sempre ha estat la causa dels desequilibiris i l'origen de les conquestes. Però al segle XXI, amb la societat de consum, la fe ha anat quedant diluïda. Si més no, la catòlica. Els valors s'han transformat i mentre Occident ha superat la igualtat de sexes, ara, el nostre sistema de drets i llibertats s'
enfronta a nous reptes: com són les formes arcaïques de la ideologia religiosa musulmana basada en la separació de la identitat masculina de la femenina.

I una vegada posat a prova el nostre sistema, en l'aspecte de la religió, la globalizació és encara molt superficial. Avancem cap a l'homogeneïtzació i l'afirmació de les identitats culturals, però recordem que
les resistències a l'homogeneïtzació en l'aspecte musulmà estan lligades a la religió. I la religió és patrimoni de la identitat masculina.

Música Over The Rainbow # Eva Cassidy & Katie Melua

* La ciència com a reactiu i un blog com a producte *

PD: Pictures, el tercer treball de la vocalista Katie Melua, que el 2006 va ser l'artista britànica amb més vendes al món.

PD2: Dos llibres rebuts de Columna: Enviar i rebre, de Màrius Serra, i Sí, advocat, de Miquel Roca i Junyent.

PD3:
Vídeo sobre l'odissea de comprar gasolina a l'Iraq.

PD4: Voltants és un projecte engrescador que convida a penjar imatges en aquest porta i que s'ha fet coincidir amb el Sonimagfoto 2007.

PD5:
Naomi Klein torna a tenir el capitalisme en el punt de mira amb el nou llibre La doctrina del shock. Amb vídeo inclòs a Youtube.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Eduard, crec que la polèmica no s'ha tancat amb el retorn a l'escola. El debat continuarà, i així ha de ser. El Departament d'Ensenyament ha estat, una vegada més, deplorable. Ha desautoritzat el reglament intern de l'escola i al seu Director, persona que sempre s'ha destacat per la lluita de la igualtat, modernitat a l'escola i la laïcitat. No entenc que es prengui una decissió com aquesta sense abans haver-la consensuat amb les parts implicades i, sobretot, amb l'escola afectada. És cert que s'ha d'actuar amb tolerància i mediació, però és que l'escola ja ho havia estat fent així des de l'inici del curs, i això la premsa no ho ha reflectit del tot. Avui encara llegia un crònica, des de Madrid (aquest provincianisme centralista els perd)al diari El Pais, signada per Juan G. Bedoya, el poc il·lustrat periodista equiparava l'ús del vel de la nena afectada (i perjudicada pels seus pares) amb el de la sotana del capellà que imparteix religió en aquesta escola. Demagògies com aquesta són intolerables. Fins on sé, com ex alumne de l'Annexa, ja fa més de trenta molts anys (òstia com m'he envellit), no s'imparteix classe de religió (almenys quan hi assistia als inicis de la transició), i en comptes de resar començaven la classe citant Rabindranath Tagore.

Si em permets una crítica, des del teu bloc al periodisme, és que moltes vegades el posar l'accent pot ser tant substantiu com la realitat que s'intenta descriure. En aquest cas perquè es situa a l'escola com a epicentre de la intolerància, i no es destaca l'actitud totalitarista i excloent que realitza la família de la nena. I també el menyspreu i prepotència amb que ha actuat el Departament en aquest cas.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Veig que més o menys tu i el Club Saratoga sobre aquest aspecte del vel copmpartiu la mateixa opinió. Jo també hi estic d'acord.

Anònim ha dit...

gràcies per donar-nos difusió. Voltants està preparant una nova exposició a la galeria Fotonauta. Hem estat convidats a participar al BAC Festival. Totes les fotografies rebudes abans del dijous 22, formaran part de la mostra. Salutacions! :)