Porto "renasce"


Porto vol renéixer. De fet, com Portugal. S'han complert les previsions dels amics i coneguts sobre què ens trobaríem a la segona cidade més important del país. Portugal és encara massa lluny de l'Europa moderna però la globalització ja comença a tenir els seus efectes i té l'oportunitat d'obrir-se al món, dècades després de la seva fase d'esplandor mundial. I es nota en l'ambient comercial aquesta oportunitat de poder resorgir i ser més competitiu. Però sense pressions ni gaires maldecaps: volen anar al seu ritme i a la seva manera. Com si a la vida qüotidiana encara els calgués la nostàlgia que evoquen els fados.

Porto és senzilla, agradable i abocada a l'aigua: riu i mar. Per això, té un aspecte basat en el món mariner i que evidencia la duresa de qui viu pendent de l'aigua. De moment, la Livraria Lello (considerada una de les més boniques del món), el dinar a la plaça del Mercado do Bolhão (mostra el contrast del país), el Café Majestic (referent cultural del país) i sopar vora riu (Ar de rio) ja han servit per amortitzar més de 24 hores a Porto. Entre pujades i baixades, i una cidade que necessita turistes per demostrar la modernitat i les ànsies dels seus lemes: Porto vivo i Porto renasce.

Llàstima d'haver arribat tard per al Festival de Jazz, amb Herbie Hancock com estrella, i el concert de Roger Hodgson (va tocar al Porta Ferrada de Sant Feliu), el líder de Supertramp. Però dissabte hi ha un Boca-River o un Barça-Madrid: serà el Benfica-Porto, a la segona jornada de lliga.