Com si fos Ellis Island



Després de 40 anys de dictadura i 32 de democràcia, Catalunya encara no té un sistema educatiu definit i un objectiu clar. És una espiral de canvis, en funció de qui ens governa, i encara no sabem quin és el model que ens permet progressar. Després de tan comparar-nos amb altres estats, especialment els nòrdics, ara s'impulsa un pla pilot a Vic i Reus perquè els alumnes immigrants de Primària i Secundària que acabin d'arribar tinguin unes aules d'acollida. Els sindicats, professors, ONG i col·lectius d'immigrants ja han criticat la mesura per segregadora. En el fons, són sensacions exclusives com si fos Ellis Island!

Comparteixo el criteri dels responsables d'ERC del departament d'Educació i Oriol Amorós, que no estan d'acord amb aquesta mesura i que és impulsada pel conseller i els seus assesssors. Però Maragall tampoc és el gran culpable perquè aplica els seus mètodes, tal com han fet la resta. I en global, l'educació és un dels grans temes del nostre país (com la justícia i la sanitat) que se'ns ha escapat de les mans. I des de fa anys. Perquè en el fons, encara no sabem com assimilar la immigració i ho hem deixat a les mans de professors/es i ens hem deslliurat d'aquest procés. Som els mestres de l'escola pública qui tenen més mèrit i els de la concertada han tractat també el procés sense tants recursos, però sempre a través d'un blindatge en el filtre d'entrada.

Si Catalunya hagués volgut resoldre la integració, amb el clar objectiu sempre de tenir un sistema públic potent, només calia aportar més professors a les aules i més recursos. Aquesta és i serà la gran reivindicació, però ara sembla que després 32 anys impulsarem un procés pilot innovador per tractar la immigració i que posa en evidència tot el sistema integrador que s'ha fet fins ara. I amb quina credibilitat?


Música / E-bow The Letter # REM & Patti Smith

* El destí és el qui remena les cartes, però nosaltres som els qui les juguem *

PD: M'agrada que el web de la Generalitat sigui una de les planes governamentals amb més usuaris de l'àmbit europeu. El 2007 va tenir més de 80 milions de visites, amb una mitjana superior a les 230.000 diàries.

PD2: Outside.in, un agregador de blocs a Boston. Un model més.

PD3: Com sempre, bon post de Saül Gordillo sobre la difusió de mitjans digitals en català.

PD4: Blocaires.osona és el resultat del moviment internauta a la comarca. Quan les individualitats, unides, sumen. La proclama en pdf.

PD5: Diàleg sectorial de CiU aquesta tarda a Girona: Infraestructures per a la mobilitat, amb el sempre interessant Ramon Tremosa.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Eduard al entrar al teu blog em surt un erro del Flash. Navego amb el Firefox, espero que puguis solucionar el problema.