Viatge a Holanda (V)

Visita a Alkmaar perquè el divendres al matí és el dia ideal perquè fan la subhasta dels formatges. El dia no acompanya però m'aplico la màxima que una vegada em van donar a Dinamarca tan bon punt vaig arribar-hi per fer-hi una estada d'un mes llarg el 1990: "'Quan volem fer una cosa la fem sense estar pendent del temps". Un consell que sempre més he recordat durant els viatges".

Alkmaar té molt encant més enllà de la perafernàlia del pes i la venda dels formatges holandesos. És turística i s'ha de veure, però el centre històric té un atractiu i respecte pel passat que em recorda a Bath, que segons Guillermo Cabrera Infante és la ciutat més bonica del món. Perdre's pels carrers és entretingut, curiós i, a més, no té canals. El capuccino al cèntric cafè-restaurant Nachtegaal, com si fos una premonició, per allò que acaba amb gaal em recorda que aquell milhomes de la llibreta entrena 'l'equip local. Bé, entrenar és un dir...

Viatjar a Alkmaar serveix per comprovar com Holanda ha apostat al llarg dels anys per mantenir l'estructura de país. Tot són cases, prats molt verds, vaques, ànecs, llacs, ovelles, estanys i, com no, molins de vent. Tot per guanyar terra i fer-la productiva. A Amsterdam els ciclistes són urbans, mentre que aquí ja cal estar preparat perquè les distàncies són més grans. Què diferent a casa nostra, on ens hem carregat a base d'especulacions urbanístiques el mar i la muntanya. Les claus a Holanda han estat sempre les fortes pressions ecologistes que, ara, valorades en el temps els atorguen una qualitat de vida admirable. Són mercaders, com nosaltres, però mantenen els arrels i els principis que han donat motiu al seu orgull. Admirable.

PD: Crisi a l'Ajax per la seva eliminació a la prèvia de la Lliga de Campions. Tots apunten Ten Cate. I ara també hi jugarà en Luque, que arriba del Newcastle.

PD2: Sopar al Wagamama, una franquícia oriental que vaig descobrir a Londres l'estiu del 1998, gràcies a l'amic Jordi Camps Linnell. Suposo que si Barcelona no té cap establiment, l'acabarà tenint. No és menjar holandès però... Després, qualsevol cova amb jazz o música en directe serà perfecte.