El (des)mèrit de Salt

Sóc parcial en aquest tema, ho reconec d'entrada. Però encara no entenc com poden haver diferents punts de vista entre les valoracions del Síndic i les del conseller d'Educació sobre l'informe de la segregació escolar a Catalunya. Un mèrit, si es té en compte l'esforç que fan cada anys els mestres per intentar fer front a la immigració a l'aula. I un desmèrit si es valora que Salt és el municipi de Catalunya on hi ha més alumnat estranger als centres de primària públics. O sigui, del 12,9% del 2001 s'ha passat al 47,1% del 2006. És evident que aquest percentatge ha anat en augment en relació amb l'increment de la natalitat entre els immigrants residents al municipi, però si aquesta dada creix, significa que hi ha un desmèrit en relació a la tasca que ha fet Educació per corregir aquesta xifra. I la dada és espectacular! Gairebé el 50% dels nens són immigrants quan hi ha escoles, a només quatre quilòmetres de distància, que estic convençut que no arriben ni al 5%.

Per tant, es demostra que en el nostre sistema hi ha guetos escolars i aquest era uns dels grans reptes de l'educació del nostre país i que sempre es proclamava que es volia evitar. Sempre amb el referent sempre de l'Estat francès en relació a aquest tema i posat com a mirall de futur el sistema d'ensenyament nòrdic. I em sap greu, especialment pels mestres (sacrificats a l'ombra), Salt (molt sol en aquesta lluita) i que després d'un canvi de govern, ara progressista i d'esquerres, no hagi canviat com s'esperava, quan l'ensenyament ha de ser una de les grans prioritats del país. I hem de reconèixer que CiU va cometre errors, però Mas l'ha va encertar durant l'entrevista amb Terribas, quan va declarar que “cal que es prenguin decisions serioses, que els directors tinguin autonomies reals i més recursos”. I si tenim una llei d'Educació que navega i som a la cua d'Europa en inversions i resultats, el pla de xoc és indubtable: més recursos i més autonomies pels centres.

Música / Saving My Face # KT Tunstall

PD: Bona iniciativa a la xarxa: la Generalitat és el primer govern de l'Estat amb un canal propi a Youtube.

PD2: Dimarts arriba el BDigital Global Congress a Barcelona. Deu anys ja d'un bon projecte.

PD3: Steve Jobs a la revista Esquire d'aquest mes.

4 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Eduard,
el sistema educatiu necessita de gent que se'l prengui seriosament, especialment els responsables polítics, que no sigui la moneda de canvi que ha estat per als nostres governs, tots ells des de CiU fins al tripartit, la cartera més moguda (5 consellers en 3 anys). La nova Llei d'Educació és el repte més important perquè pot posar ordre en el sistema, pot aportar les noves formes d'organització que un sistema del segle XXI necessita (si les nostres cases no són com de lnostres àvies, compot ser que les escoles siguin pràcticament iguals que les del segle XIX ?)
Solucions poques però dures: molts més diners, com molt bé apuntes; autonomia real per als centres, equitat en la xarxa d'escoles i algunes més que seria llarg d'explicar. La Terribas li va donar la importància que té a l'educació quan en la seva darrera entrevista a en Mas, com dius, l'única llei que va treure va ser la d'Educació, a més de l'Estatut, és clar. Haurem de seguir d'aprop el tràmit d'aquesta llei, el teu estimat poble, Salt, i tots els pobles de Catalunya, s'ho valen.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Si el Bell-lloc i Les Alzines deixen de ser concertats i passen a ser privats, ja m'agradarà veure com ho farà aquest govern tant progressista per posar les 150 places d'inmigrants que quedaran lliures.

Maurici ha dit...

Si ens tenim que orientar per la gestió que s'ha tingut amb la sequera quan entrem de ple amb el problema de la immigració ja ens podem calçar. A Salt els guetos els tenim per a tot arreu en els barris i a les escoles.

Dani Coll ha dit...

Eduard,

estic totalment d'acord amb les idees expressades al teu article.

El problema de l'escola pública a Salt (i d'altres llocs amb forta immigració) és complexe, però crec que no tan difícil d'arreglar com sembla.

Per a mi, no és un tema de trobar una solució (que n'hi ha), sinó que es prenguin ja les mesures sense por. No pot ser que hi hagi escoles públiques de tan diferent nivell de qualitat pel fet d'on són ubicades. És, senzillament, injust.

Si a La Selva hi ha diners per pagar el menjador dels nens i el seu transport, també n'hi hauria d'haver per pagar el transport de nens entre escoles públiques a distàncies de no més de 12Km.

I si el problema és econòmic, que es digui. Però si tothom és sincer, ja es veu que la cosa no va per aquí.

És un tema de consciència i voluntat, més que no pas de difícil solució.

Salutacions.