Canvi a mida
Només faltaria que "la Caixa" no tingués el poder suficient a Catalunya com per promoure que les lleis de la Generalitat s'adaptin als nous temps i també als seus interessos. Parlem de modificar alguns articles de la Llei Catalana de Caixes d'Estalvis. És "la Caixa", recordem, la nostra gran multinacional. Un respecte. Si altres entitats a petita escala tenen altres mètodes d'influència perquè no pot fer-ho "la Caixa" a gran escala. Si, de fet, els ciutadans ja gairebé ho entenem tot, ara bé, tampoc cal que el conseller d'Economia, Antoni Castells, ens digui: “No es tracta de fer una ad hoc per a "la Caixa", sinó de millorar alguns aspectes”. Fa riure pensar en els aspectes perquè ens hem o ens han d'enganyar. Com volgueu.

Recordo que Sandro Rosell va fer fa poc un discurs sobre els pilars de Catalunya i el seu tarannà en la nostra societat. Precisament, "la Caixa", el Barça i CiU han tingut tres dirigents que s'han saltat una generació. Per aquest ordre, Josep Vilarasau, Josep Lluís Núñez i Jordi Pujol han dirigit uns emblemes de Catalunya que, sicerament, encara no sé de qui són. Són de tots els catalans? Perquè, en el fons, qui n'és el màxim responsable?
I hi ha un altra tema que em fa somriure, és el tema catalanitat de "la Caixa" : fins fa un any tenien la gestora compartida entre Barcelona i Madrid. Sí, sí... Madrid. Amb posterioritat, decideixen portar-ho tot cap a Madrid, posant com a excusa, reducció de costos. Aquest últim any "la Caixa" ha fitxat a uns quants caps de la gestora de BSCH, evidentment, pagant unes quantitats importants... reducció de costos, concentració amb plaça financera? Que no ho és Barcelona? I molt més Sant Cugat...

Si Ricard Fornesa vol continuar al capdavant de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Catalunya dos anys, doncs que ho faci. Si aspira a allargar el termini de l'abril del 2007 al 2009 és perquè el relleu potser encara no està clar, tot i que de moment hi ha un clar aspirant: la mà dreta de Fornesa. Isidre Fainé té tots els números, però les travesses també admeten sorpreses. Precisament, va ser Fainé qui el gener passat va avisar als tripulants d'aquest país: «que es fes tot el possible perquè en Fornesa continués.» Ja se sap qui avisa no és traidor.