Construir Catalunya

Zapatero o Rajoy, no hi ha alternativa. Trenta anys de democràcia ha donat com a resultant aquest bipartidisme entre el PSOE i el PP, amb una Guerra Freda que no té alternativa des del projecte de Suárez i el CDS. Però on és ara el CDS? Aquest escenari és ideal per aquests dos partits perquè es retroalimenten per tenir el control de l'Estat. En el fons, el control del poder però necessiten establir uns mecanismes perquè no sigui tan evident. I, precisament, és aquest poder d'un estat el que impedeix que Catalunya progressi més enllà de la seva identitat. Però aquest fre als nostres interessos és cada vegada més evident quan comprovem que l'Europa moderna es va transformant amb la suma de petits estats. Semblava impensable, però s'ha dividit l'Europa de l'Est amb el suport dels Estats Units i la Unió Europea, però encara queden processos pendents a la Mediterrània i la Gran Bretanya.

És per això que Catalunya té l'oportunitat de ser decissiva si pot ser influent en aquestes eleccions i, en el fons, no tenim cap altra via d'esperança. Potser la realitat no ens agrada però el futur... vint, trenta, quaranta anys... juga a favor nostre perquè les societats cada vegada es mouen més per les identitats que no per les idees. Mort el comunisme, la nostra única ideologia hauria de ser el catalanisme en l'era de la desconstrucció dels imperis europeus.


Música / New Slang # The Shins

8 comentaris:

Dessmond ha dit...

Vist el panorama, si després d'aquestes eleccions no donem corda a un projecte transversal de catalanisme, digues-li Casa Gran, digues-li com vulguis, la nostra mort va rere la del comunisme.
És impossible sobreviure a aquest salt sense xarxa al qual ens hem llençat. I encara més impossible és arribar a tenir estat propi.

Anònim ha dit...

Penso que aquests articles haurien de ser cada dia escrits al teu diari

Eduard Muntaner Perich ha dit...

No entenc gaire el final, consideres positiu que les societats cada vegada es moguin més per les identitats que no per les idees?

Sense idees és impossible tranformar la societat. El problema d'avui en dia, i és una opinió estríctament personal, és que els ideals s'han substituït per programes.

Ningú amb dos dits de front pot discutir la identitat de Catalunya, el que necessita ara el Catalanisme són ideals.

Anònim ha dit...

Vinga Batlle, no et passis: el catalanisme com a ideologia? quina ideologia és aquesta? penses que un banquer catalanista té les mateixes aspiracions o necessitats que un "sense contracte" també catalanista? D'això que proposes als sindicats verticals només hi ha un pas.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb la mort del comunisme però les ideologies identitàries tendeixen a globalitza-se i no a dividir-se. D'aquí cent anys tots parlarem anglès o castellà

Anònim ha dit...

Permete'm dir-te i queixar-me que Catalunya no serà mai res perquè està plena de fenicis venuts al poder. I el millor exemple és La Caixa

miq ha dit...

Hola Eduard,
Canviant de tema —perquè segons quins comentaris la millor opció és aquesta—, veig que fa un parell de dies que, en el terreny musical, tires de l'excel·lent banda sonora de la pel·lícula Garden State (l'energètica Let Go de Frou Frou, i aquesta alegre New Slang de The Shins): molt bona tria. I parlant de New Slangs, crec que hem de generar un nou llenguatge polític per a Catalunya, des dels professionals (no pas de la política), les associacions, apostar per noves formes de cultura i econòmiques (pensant amb els mercats exteriors i no únicament amb l'espanyol), apostar fort per una educació de qualitat i una ciència i una tècnica potents, estructurar socialment el país, i defensar l'estat de dret... en definitiva, estructurar-nos com a Estat; actuar de la manera més independent possible d'Espanya, fer que la independència —el darrer pas— sigui inevitable. Les idees al servei d'un país, lliure, culte, socialment just i econòmicament sòlid, aquest és l'objectiu: el nou catalanisme.

Deixem-nos de criticar els uns als altres, que a la capital de l'Estat se'ns enfoten, i posem-nos a treballar.

Anònim ha dit...

la millor opció és partits d'aquí i en funció del servei
a BCN ERC, CiU i IC
a Tarragona, ERC, CiU
a Lleida ERC, CiU
a Girona ERC