Quedem d'hora a La Boireta, del Grup Boira, que suposo que és la franquícia més important de la ciutat de Girona. És puntual, fa un matí humit i demana una camamilla. És a punt de retornar a Guatemala, on codirigeix el Proyecto Cultural el Sitio a la ciutat La Antigua Guatemala. És un educador social nascut a Vilobí d'Onyar, molt compromès, i que com a director general de la Fundació Plataforma Educativa intenta coordinar diverses ONG per ajudar als qui més ho necessiten.

Crec que és feliç ajudant i planificant projectes. I la prova és que ja hi ha més de 300 treballadors a Catalunya de la Fundació. Un repte que va començar com un somni però que cada vegada aglutina més iniciatives amb l'esperit de combatre les desigualtats i les diferències socials. I més quan és conscient que la pobresa va a més en continents com l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, "que són dues pobreses diferents a causa també de la climatologia". Malgrat ser una persona molt activa, amb el temps, ha après a relaxar-se i planificar des de la distància amb la sensació d'uns necessaris estats d'ànims "perquè fas el mateix estant enfadat que alegre".

Posa'ts a intentar trobar sentit en aquesta vida, dedueixo que no li agradaria que la Fundació tingués sentit en aquesta vida, perquè d'aquesta manera no parlaríem de desigualtats, però també té la sensació que "la gent ve fer alguna cosa i jo he seleccionat aquesta". I té mèrit. Ajudar als més pobres, als qui més ho necessiten i convèncer a la gent d'aquí que també hi cregui. En un esperit de sostenibilitat que cada vegada té més competidors. Però intenta fer viables com el darrer que està posant en marxa: una agència de viatges sostenible a Guatemala, perquè a La Antigua Guatemala els visitants hi trobin més sentit que a la majoria de nord-americans i europeus. El sexe i les drogues mouen a un públic juvenil que li és indiferent la cooperació perquè només pensen en la diversió.

La violència, la injustícia, la marginació, els somnis trencats, la pobresa, les drogues, la prostitució... són un cúmul de realitats que a Guatemala pesen cada dia en la societat. I és també la barreja de somnis per complir i la impotència dels qui voldrien fer més per ajudar a un país més del Planeta. Ell està disposat a intentar-ho tant des de Girona com des de La Antigua Guatemala i amb una virtut, que és la "d'aprendre d'una cultura molt rica com és la Maia i que no podem menysprear". I coincidim parlant en el pensament circular dels maies, on tot és cíclic i té un inici i un final. Com la pròpia vida.

Música / Que tinguem sort # Lluís Llach ("Te'n diria milions i m'agraden totes les d'en Llach. I com que hem parlat de Guatemala et diria Ricardo Arjona")

* Viu el dia com si fos l'últim * (I recorda l'emotiu llibre Els dimarts amb Morrie)

* "Queda amb la consellera Carme Capdevila. Som molt bons amics i realment està fent molt esforç en un moment crucial per a Catalunya". Un mes després, tot i intentar-ho, la trobada encara està pendent amb el departament de premsa i la sèrie continuarà amb Esther Ferrero *

Sèrie STIC: Xavier Amores, Pere Bugés, Iñaki Frade, Jordi Bellvehí, Núria Carreras i Jordi Pascual.

5 comentaris:

Deric ha dit...

Hi vaig estar 3 setmanes a El Sitio Cultural de La Antigua Guatemala i et puc assegurar que el que es fa allà és una feina increïble i els nois i noies beneficiaris tenien una cara de felicitat que no es pot descriure amb paraules. Només et puc dir que no m'estranya que el Jordi se n'hagi enamorat, jo estic desitjant poder tornar-hi i estar amb aquella gent tan generosa que et fa aprendre tantes coses de la vida.

Eduard Batlle ha dit...

Moltes gràcies pel teu precís comentari deric.

Anònim ha dit...

fa temps que guatemala em crida!!! m'agraderia anarhi afer un treball social. em podria posar en contacte amb en jordi? moltes gràcies!!

Anònim ha dit...

El senyor Jordi Pascual em té impressionada, no havia conegut mai a ningú com ell. Realment és una persona amb una gran capacitat de gestió i empenta per acoseguir el que vol. L'únic que em falla és que per ajudar als més desfavorits robi diners als seus propis treballadors, quina ironia, oi? El Tibunal Constitucional et té fitxat, Pascualín!!

Victoria Morell Salom ha dit...

M'agradaria poder contactar amb ell. Hi ha un mail de contacte?

Moltes gràcies