Enquestes com horòscops
Aquests dies ja han sortit les primeres grans enquestes, ara s'estan enllestint les definitives i queden les privades de les cuines dels partits. I quan compares els resultats veus que cadascú fa la utilització que més li interessa, bé sigui els mateixos partits o els mitjans. En aquestes eleccions, de moment, es barregen tres tipus de lectures.

Pla A. Convergència i Unió té una enquesta interna que no farà pública però que l'apropa al seu gran repte des que es van anunciar les eleccions: objectiu 56 diputats. I les previsions és que té la governabilitat a l'abast de la mà: 54-55. L'enquesta és de fiar, segons CiU, i és tan favorable que no s'atreveixen ni a treure-la de la cuina. No es vol que arribi l'eufòria abans d'hora però degut a bon feeling és inevitable que ja circulin alguns noms com a futurs consellers, com és el cas del fill del deixeble: Oriol Pujol.

Pla B. El PSC té una enquesta pròpia que li dóna un resultat molt ajustat amb CiU. Per tant, sigui als escons que sigui, si es compleix la previsió és de lògica que es rediti el tripartit però amb els dos nous grans protagonistes: Montilla i Puigcercós. La il·lusió interna dels montillistes sembla difícil de creure però grups influents i tan propers com PRISA ja han divulgat i se suposa que en dades dignes es deuen basar.

Pla C. Uns resultats que no són tan favorables a CiU ni tan il·lusionants per al PSC. En el terme mig. Aquest prodria ser el més lògic: les dades menys partidistes i interessades. CiU 51 diputats, PSC 38, ERC 21, PP 16 i ICV 9. I aquí és on hi hauria les grans i teòriques disputes ja que les xifres ballarien encara a favor de CiU per governar però necessitaria un aliat. És clar CiU+PP sumarien 67 i el tripartit estaria en 68.

Tot tres plans es troben sobre les respectives taules però el més hipotètic és el C. Fins i tot el teorema C de resultats es podria produir, però potser és un utopia més de les que circulen i qui vulgui creure-la endavant! I és que hi ha tantes enquestes diferents per al dia 1 gairebé com horòscops en els diaris d'avui i tot va en funció de qui vulgui creure en les previsions.

PD: Bruce Springteen actua aquesta nit al Palau Sant Jordi. El "Ja sóc aquí" del Camp Nou del 1988, amb la cançó inicial Tunnel Of Love, passarà a la història dels concerts de Barcelona. Per als fans de Bruce hi ha un recull d'aquesta llegenda que és una temptació. L'ha escrit Robert Santelli i es titula Greetings from E Street.

Música / We Shall Overcome # Bruce Springsteen

1 comentaris:

Dessmond ha dit...

Crec que entra en el terreny de la política ficció el repartiment de "carteres". Si algú fa aquestes coses no són precisament els polítics. La cosa està massa oberta com per fer exercicis de funambulisme sense xarxa.
Bona tria, aquesta cançó. Llàstima que no la toqués al concert!