La immigració a Salt

Durant la presentació d'una campanya social, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (UDC), va dir una gran veritat divendres passat: "la política de l'àrea urbana és un esclavatge".

Ràpidament, el grup socialista del municipi el va criticar amb duresa pel seu comentari. Però tot i que l'error del batlle va ser el d'utilitzar la paraula esclavatge no es pot negar la sentència de Torramadé. Salt té un percentatge d'immigració del 30%, que és una xifra molt elevada si es compara amb les altres poblacions de l'àrea urbana de Girona: Bescanó, Fornells, Quart, Sant Gregori, Vilablareix...

Torramadé pot fer bé en culpar els municipis que volen créixer econòmicament a base de polígons industrials i que vulguin mà d'obra barata (la majoria immigrants, és clar), però que no es preocupen de facilitar-los els habitatges adequats. El preus dels habitatges, com que són majoritàriament cases en aquests pobles, es poden qualificar de prohibitius per a un treballador immigrant. I perquè no dir-ho, també per a la majoria de ciutadans. Per tant, les èlits van a viure als pobles residencials mentre que els immigrants es concentren a Salt.

Preveient que cada vegada costarà més d'afrontar els problemes, ja que Salt corre el perill de convertir-se en una ciutat gueto, l'alcalde es defensa argumentant que des de la seva posició no et pot corregir la situació. També té raó. I per això, demana ajut a la Generalitat i vol que apliqui mesures efectives que permetin reequilibrar la immigració. Però Torramadé, el problema és que ja fas tard.

Per alumne brillant que eres -les teves notes eren excel·lents-, ara sembla que despertes d'un somni. Aquests d'Unió... per no dir una altra cosa... Fins ara, ho has volgut fer a la teva manera i quan veus les orelles al llop -perquè França no està tant lluny i els disturbis encara són recents- comences a criticar les poblacions que s'han decantat per un model de societat elitista. Realment, creus que algú de la Generalitat pot apostar per reequilibrar el territori a aquestes alçades? Quan tots sabem que el territori només es reequilibra quan algú amb una senyera al despatx i té quelcom a guanyar. No siguem il·lusos, que tots sabem quan s'especula amb la immigració. Amb raó o sense.