Sala de reunions de l'empresa Frade Gobeo, que és tocar la SER i a la mateixa escala on hi ha la seu de la Cope a Girona. Som al Mercadal i per una gran finestra s'observen un nens que juguen a la plaça. Mentre m'espero penso en què deu estar dient l'ideòleg del PP a les ones. Arriba Iñaki Frade i em transmet una sensació refrescant, com si volgués demostrar que dues hores abans encara estava remant al mig de l'estany de Banyoles. Té aspecte atlètic, vesteix elegant i demana un tallat, que li du la secretària (Mercè) i se'l pren amb calma.

"Si algú parla malament de mi és que no em coneix", m'avisa després de trencar la conversa parlant de blocs. Surt a buscar un bloc i un bolígraf "per explicar-me millor" i perquè necessita unes caixes i uns cercles, on introdueix paraules clau, per englobar el seu projecte empresarial. Comença reflexionant sobre la felicitat, "que no està en funció dels èxits sinó de la personalitat de l'individu". Tot seguit, parla d'una sèrie d'aptituds "que són intrinseques a la personalitat" i les virtuts que cal valorar en els llocs de responsabilitat empresarial: "entusiasme, creativitat, vitalitat..." És un avaluador de perfils professionals i de la suma de personalitat, que "provoquen que les variables siguin molt complicades".

Va venir a Banyoles perquè feia rem i als 18 anys va rebre un beca de la federació i els ajuts de patrocinador cubà del club banyolí Pedro Abreu. Vivia a Madrid, "però la meva família és euscalduna", detalla. Primer, va estudiar Matemàtiques i després Enginyeria Naval, però va comprovar que no eren les seves professions. Fins que un bon dia es va plantejar què fer: "Si ser el dissenyador de les hèlixs o ser l'empresari que les fabricava?" I la resposta va ser matricular-se a l'Autònoma per estudiar Empresarials. I recorda que just començar va crear a Girona la primera empresa de treballs d'ordenació d'informació, "quan tothom es dedicava a la comptabilització amb les bases de dades".

I va ser el 1985 quan va crear la consultora Frade Gobeo amb el seu germà Javier i amb l'objectiu de desenvolupar projectes "perquè l'empresari tingués un millor control del seu negoci". Resolució de projectes i estratègies que, en el fons, "també són problemes" que s'intenten resoldre a través del que "ensenyo, investigo i practico". La suma de la investigació, producte de les idees i l'esforç, i "d'ensenyar el que practico" ha sorgit un grup empresarial que es basa en dirigir empreses. I transmet orgull i esperança després d'un any i mig "d'aquest projecte únic", i que és el "resultat natural de la consultoria". Engloba 13 empreses, 800 persones, 26 directires i gestiona una facturació de 300 milions d'euros. El mèrit? "Haver creat un sistema superior".

Amb Javier "formem un bon tàndem" i coordinen aquest "magma" de directius d'empresa i que es basa en fer d'enllaç entre la UdG, on és professor de Direcció Estratègica, i el món empresarial, especialment les companyies familiars, on es crea sovint l'interrogant de la successió. Per tant, aquesta aliança no implica crear socis sinó cobrir llocs de responsabilitat amb "gent jove, entusiasta i preparada, perquè aquests cervells són els millors que han sorgit de la UdG". I té doble mèrit perquè respon a les demandes del mercat i dóna l'oportunitat a "joves talents que tinguin ganes de desenvolupar-se". Una xarxa que, gràcies a les sinèrgies, "et permet competir a nivell internacional". Un repte innovador, producte del caràcter i talent dels mateixos germans Frade, i que "creixerà sol" perquè "tot el contrari al que és habitual. I això és fantàstic!". Un mèrit d'un professional que ha fet "les coses que he volgut" per trobar el seu lloc i que s'ha aplicat la principal recomanació: "Sigues valent!". Una valentia professional i personal, dedueixo, forjada en la constància i el sacrifici del rem, on té el mèrit d'haver guanyat campionats del món i d'Europa en les categories de 40 a 50 anys.


Música / Viatge a Itaca # Lluís Llach

* Aixeca't al matí i pensa què voldries fer si sapiguessis que et queden pocs dies de vida *

* Em recomanaria molta gent per seguir la cadena i em recomana que em guardi a la cartera el nom del seu germà Javier, "que és molt interessant". Després de pensar-s'ho uns segons, tria el nom de l'advocat Jordi Bellvehí, "col·laborador nostre i una persona amb aspectes molt curiosos" *

PD: Tan lamentable com meritòria és la situació que travessa el Girona FC. Greus problemes econòmics però lideratge a segona B, amb registres històrics. I crits del públic del decadent estadi contra la vida privada del president.

PD2: Chaves, amb la promesa d'Internet de manera gratuïta, demostra que Andalusia serà un dels grans escenaris de la pugna entre el PSOE i el PP d'aquí al 9-M. Ho serà més que Catalunya?

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo el conec al Sr.Fraude i en puc parlar bastant malament