Viatge a Holanda (VII)

El dissabte el matí és el dia gran de l'Albert Cuypmarkt, tot i que el cel amenaça pluja. Gentada al carrer. Comença a ploure, tothom busca un sopluig i s'omplen els cafès. Calia aprofitar-ho per anar a una peixateria i tornar a tastar la típica arengada, que la serveixen amb ceba triturada i cogombra confitada. Amb bandareta holandesa inclosa. I mentre la pluja persisteix, una recomanació més del peixater: els calamars arrebossats amb la sala corresponent, que és una barreja entre la maionesa i la mostassa.

Quedaba el Rijskmuseum. Edifici imponent i immens com el British Museum o el Louvre de París. La ronda nocturna, de Rembrandt, és l'obra de referència i capitalitzadora dels grans pintors holandesos de l'Edat d'Or als Paisos Baixos. Lògicament, també té molta importància Vermeer i el trio d'asos es completa amb Hals.
Quedaba tornar-se a perdre pel Barri Vermell que, lògicament, el dissabte a la nit es troba en el seu punt més àlgid. Joves i no tants joves que passegen i entren i surten, entre aparadors amb un petit llum de neó, botigues de sexe i els típics coffee shop, que sempre desprenen una olor especial i característica. I, a més, una cuadrilla de Navarra aprofita els encants de la zona per fer un comiat de solter, amb el protagonista disfressat de toro.
Sopar al voltant de canals il·luminats, amb molts turistes, mentre l'anar i venir de bicicletes és constant. És curiós de veure les parelles, amb el noi pedalant, i la noia asseguda al darrera i al costat. I al mateix temps, el pas del tramvia, que evita el col·lapse de cotxes. La ciutat està preparada per als ciclistes, que omplen les places com la Leidseplein i Rembrandt.
Entre la gran varietat musical del dissabte a la nit, destaca el Noordfestival, que se celebra a tocar l'Estació Central i és a l'aire lliure. I és de franc (gratis, com escriuen ells). La televisió d'Amsterdam el retransmet en directe des de les 3 de la tarda fins passades les 12 de la nit. Davant de l'escenar i al carrer del concert, gent de totes les edats per escoltar joves que volen ser el futur del jazz. Sort a tots ells!
Per útim, quedaven els canals, que no fan cap tipus de mal olor. Entre la gran majoria de barques i barquetes anclades, destaquen les que fan servir com a residència, que tenen un símbol o un detall de fàcil identificació. Algunes, fins i tot, tenen uns petits jardins al costat creat amb fusta. Si entre setmana, els canals és un constant de barques turístiques, el cap de setmana és més tranquil i ho aprofiten per practicar rem i sortir amb la barca.
PD: Aprofitant una pausa per la pluja... una revista interessant: Columbusmagazine.
PD2: Com no, el mestre, i la seva fundació.
PD3: Held, una exposició que va quedar pendent a la cèntrica i resistent església Nieuwe Kerk. Fins a l'11 de novembre.
PD4: La marató de Milà també es promou a Amsterdam, que també té la seva cursa anual. 2 de desembre de 2007.