Voldria equivocar-me
La mort de Rocío Jurado ha servit per mostrar el millor i el pitjor de la nostra professió. El millor perquè, com passa molt sovint en aquests casos, s'ha vist que som capaços d'informar i de vendre una notícia al marge del que realment estigui passant: la qüestió és dosificar la tragèdia a qualsevol preu per tenir l'audiència enganxada. I el més trist és que quan hi ha un cadàver pel mig es veu d'una hora lluny els qui durant molt temps juguen a fer de periodistes i en el fons evidencien el que realment són: voltors de la premsa rosa.
I resta el pitjor, i és que no tenim codi ètic però és igual: en definitiva això és el que realment volen, especialment els teleespectadors, perquè així ho demostren amb els seus índex d'audiència.
La mort de Rocío Jurado és un bon exemple per mesurar l'altre país. Sobretot, on hi ha l'acròpolis. M'agradaria equivocar-me però estic convençut que avui un diari com El País farà un tractament especial a la mort de la cantant de Chipiona. Lògic des del seu punt de vista. Però l'edició d'aquest diari, la de Madrid o sigui l'acròpolis, tractarà igual a la Jurado que a la resta de les edicions a les polis. Lògic. Però... i l'inici del nostre referèndum sobre el o el no al Nou Estaut, com el tractarà mediàticament?
Està clar que El País no és la nostra referència però sí el de la majoria d'espanyols que després reben els ímputs del que vol arribar a ser Catalunya i comproves com, probablement avui, eb l'edició de Madrid tindrem la mateixa importància que la caiguda d'un pont a Galícia, una autovia d'Andalusia o un projecte urbanístic del País Valencià, amb pelotazo inclòs per part dels personatges habituals i que es comporten com a Xicago els anys 4o. Com que El País és la referència de molts espanyols, així ens valoren i així ens llegeixen. Per tant, és lògic que el text del Nou Estatut el mateix president Rodríguez Zapatero l'hagi ubicat dins d'aquesta mesura periodísitica: en la comparació a qualsevol altra notícia destacada a les planes de la secció d'España del diari El País de qualsevol altra comunitat.