Edifici Cinc. Som a Can Philippe. Dos tallats i un cafè. Nissaga de veterinaris i encarna la tercera generació. Li pregunto si li toca ensorrar el negoci i entre rialles m'explica que en això "estic ara que he entrat fort en política". Ha arribat el moment d'arraconar les vaques i fer el pas i era com si li toqués quan explica que fa 25 anys que milita a Esquerra. El culpable va ser el tinent coronel Tejero, amb el cop d'Estat del 23-F de 1981: "Estudiava a Saragossa i abans sí que passaves èpoques fora de casa. I amb el cop d'Estat i a Saragossa, era el moment de fer-me d'Esquerra", comenta mentre li faig fer memòria sobre alguns dels pioners del partit que tenia la seu en una casa del carrer de la Força. Es recorda d'Emili Ayats, Marçal Casanovas, Albert Bou i Miquel Giralt.

Després de fer tots els papers de l'auca, és hora de jugar-se-la amb optimisme i convenciment, i amb vent a favor perquè ERC avança i és una força que cada vegada té una plataforma més àmplia. I això dóna moral als alcaldables. Creu que no té les esquenes cobertes "i per això me la jugo una mica". Com que confia en el seu equip i surt el nom de
Dolors Bassa, número 2 a la llista, espera passar de 2 a 4 regidors "o més. N'estic segur!". Això és ERC: moral de progrés.

M'agrada quan explica que es va especialitzar en les vaques perquè el que li agrada és "ser a pagès". I ho diu planament, tal com raja. I així dialoguem: sense preguntes ni respostes. No té bloc i ha pensat en fer-lo, però s'ho vol rumiar encara més i veu la botella tant mig plena com mig buïda. Sospesa què hauria d'explicar, la constància, les crítiques, el temps... Però admet que hi pensa perquè li agrada escriure.

Està esperançat i li brillen els ulls quan gesticula sobre com afrontar les municipals. El faig tornar a riure quan li pregunto sobre el dilema Carod o Puigcercós. Silenci llarg, com si fos una partida de pòquer espero la jugada: "Les comarques gironines sempre han estat molt combatives... Ja arribarà la seva hora, n'estic convençut". És la convicció de la vella i la nova Esquerra. La de 25 anys enrere i la que s'ha adaptat als nous temps amb il·lusió i el somni diari del qui des del balcó de casa veu cada dia l'Ajuntament.

Demà tindrà a punt la llista i presumeix de tenir entre els honorífics a Albert Bou i
Jordi Martinoy. Parla amb una elegància de Martinoy que el dignifica i m'avisa en un off the record d'aquells que fan mal. "Ja tinc el regal per al seu fill. És una..." Esperem que li agradi a en Biel.

Música / El breve espacio en que no estás # Pablo Milanés / Víctor Manuel

* L'altra banda de la serra / té un encís que no he dit mai / per la joia que m'espera / cada pi em dóna la mà *

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Això és el més important haqver fet els papers de l' auca abans de ser alcaldable i no tothom ho ha fet.endavant Josep Mª rufi, crec que Torroella sabrà veure el veritable esperit de govern , sabrà discernir entre un equip il.lusionart i un equip degradat, estic convençut que tu i el teu equip fareu molt bona feina.

Anònim ha dit...

Espero molt d'en Rufí a Torroella. Ànims Esquerra!

Anònim ha dit...

Només quatre? Jo pensava que anaveu a guanyar,sincerament crec que aconseguireu la majoria.Tu ets molt bo!

Anònim ha dit...

En Rufí i el seu equip tenen molt d'il.lusió,i no s'han ficat a ningú en contra.Els que som de Torroella,us veiem trempats i capaços de tirar endavant el nostre poble.Ànims que fareu una feina envejable.

Anònim ha dit...

Au Eduard, què passa amb Torroella? que t'han pagat un bon dinar perquè comencis l'ineractua amb dos persones d'aquest poble?Per mi molt més honest el segon que el primer.Més senzill, sense prepotència i un noi que decideix viure a pagés és un noi amb esperit i caràcter.ENDAVANT ESQUERRA.Ha arribat la vostra hora

Anònim ha dit...

Tornarem a véncer com en el seu moment ho va fer en Bou. Rufí alcalde!

Anònim ha dit...

A partir d'avui un poema Eduard?
Comences molt bé la primavera...gràcies

Anònim ha dit...

t'apuntes a cavall guanyador eduard

Anònim ha dit...

Llàstima Eduard que a Girona no hi hagi la pastisseria Escribà. T'agradaria com a lloc per fer aquestes xerrades. A part d'un bon pastisset et pots prendre el cafè. És a la rambla de Barcelona. Te la recomano.
ERC? Per barretinaires ja teniem a CiU. M'estic trobant a independentistes que a les generals ia le sproperes autonòmiques votaran CiU. Os és l'indpendentisme d'en Puigcercós i en Carod?

Anònim ha dit...

Eduard, en Rufi(com li diuen els de Torroella)l'hauries de conèixer molt més a fons, és una bellíssima persona i estic convençut que treurà més vots dels que ell matix es pensa, perquè no, majoria?

Anònim ha dit...

Poder pressumir de dues persones com Jordi Martinoy i Albert Bou, és tenir una credibilitat absoluta.
Els d'Esquerra avanceu, esperem conèixer la llista que ens presentareu aviat.Torroella serà municipi d' Esquerra.Endavant,sé que treballeu amb constància.Sóc Regidor d' Esquerra i m'alegra de les decisions que sé que aneu prenent.Versus la independència a un estat Català.

Anònim ha dit...

Espero que en Rufí no simplement sigui l'alcalde,sinó que tingui la llista més votada, més valorada i amb la gent més vàlida per governar.La Mª Dolors Bassa és molt bona, havíem estudiat junts a l'IES de Palafrugell, però a més sé que s'ha guanyat el lloc de prestigi pel seu treball, per la seva vàlua, pel seu caràcter i sobretot per la seva constància.Sé n'ha ensurtit de molt grosses i això es nota en el missatge que es desprén de les seves decisions. Benvinguda al clan d'Esquerra, veuràs que t´hi trobaràs a gust

Anònim ha dit...

Eduard, em penso que ets més d'esquerra que els d'ERC

Anònim ha dit...

Eduard, em penso que ets més d'esquerra que els d'ERC

Anònim ha dit...

Eduard, em penso que ets més d'esquerra que els d'ERC

Anònim ha dit...

ESPERO JOSEP MARÍA RUFÍ I PAGÈS QUE QUANT UN FUNCIONARI D'AQUEST AJUNTAMENT SIQUI QUINA SIGUI LA SEVA ÁREA L'ESCOLTIS EN LES SEVES PETICIONS, ES RESPECTIN ELS SEUS DRETS I SOBRETOT QUE MIRIS LA PERSONA I HUMANITAT ABANS QUE TOT. CREUME QUE SI AIXÍ HO FAS CREIXERÁS COM A REPRESENTANT DE TORROELLA DE MONTGRÍ - L'ESTARTIT.
GRACIAS Y SORT.

Anònim ha dit...

Si si aixó està ben dit! Sera veritat, o no? Josep M. atendras les necesitats de les persones funcionaries d'aquest ajuntament...s'haurà de veure próximament.

Anònim ha dit...

Mare de déu!! Vols dir que ets l'alcalde que escolta al ciutadà? O como tots els demés primer escolto ximpleries de companys del mateix ajuntament que el que volen es un interés propi i no el del ciutadà.